škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Odjakživa jsem byl nepřítelem marného naříkání a kvílení, přesvědčen jsa, že jenom pilná práce a snažení kupředu pomůže. (Karel Havlíček Borovský)

Říjnové výlety se školní družinou

Říjen jsme si ve školní družině zpříjemnili turistickými výlety.
Nejmladší a nejstarší oddělení podniklo v sobotu 14. října pěší výlet do nedaleké obory.
Vyrazili jsme v půl deváté ráno z hasičského hřiště směr Košín vybaveni mrkvičkami a jablky pro zvířátka. Cesta utíkala rychle. Sbírali jsme kaštany, kterých na zemi leželo spousty a jeleni a mufloni si na nich mohli hned pochutnat. Oborou nás provedli manželé Mařincovi, kterým patří velký dík, a také panu Šerpánovi, který dětem poutavě vyprávěl o stromech. Výlet jsme ukončili opět na hasičském hřišti, kde nám pan Lukeš připravil oheň a všichni jsme si mohli opéct špekáčky.
Druháci a třeťáci se v neděli 15. října vydali na výlet po památkách Prahy spojený s návštěvou Muzea kouzel a iluzí. Už cesta vlakem byla dobrodružstvím, ale to největší přišlo v metru. Mnoho z nás jím jelo poprvé, a tak jsme na dlouhé a rychlé jezdicí schody koukali s otevřenou pusou. Když jsme dojeli na stanici metra Malostranská, vedly naše kroky na Karlův most. Paní učitelka Elhenická si pro nás připravila zajímavosti z historie stavby mostu a nahlédli jsme i do minulosti Kampy. Při prohlídce městem jsme nevynechali Mostecké věže, Staroměstské náměstí s orlojem a „Václavák“.
V muzeu kouzel jsme se pak mohli ocitnout na Titaniku, zalétat si na koštěti nebo létat až ke stropu. Zkrátka jsme poodhalili roušku kouzel a iluzí a překvapilo nás, jak jsou některé triky jednoduché. Než jsme vyrazili zpět k vlaku, stihli jsme si koupit i pár dárečků a zasloužených dobrot.
Během října jsme ve školní družině pro veřejnost připravili výstavu v místní knihovně, zasoutěžili si při kaštanové olympiádě a za pomoci rodičů a prarodičů jsme nasbírali velké množství kaštanů a žaludů, na kterých si každoročně pochutnají jeleni v Košíně. Všem, kteří se do sběru zapojili, mnohokrát děkujeme. Letošní sbírka přesáhla úctyhodnou váhu 500 kg.

 

Yvona Kaňová, Patrik Elhenický, Martina Mendelová, Markéta Cimbulková
 

Druzina rijen 2023