škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou



Víte že...

Uprostřed každého problému se nachází příležitost. (Albert Einstein)

NAŠI ÚSPĚŠNÍ RECITÁTOŘI

Pověstný pátek třináctého nám přinesl štěstí. Anežce Krejčové, Václavu Chalupskému, Danielu Kováčovi a Václavu Pražákovi zcela rozhodně!

Naše minivýprava se jako každoročně vydala bojovat za naši školu v soutěži o nejlepšího recitátora okresu. Soutěž probíhá ve dvou kategoriích, zvlášť pro šestou a sedmou třídu a zvlášť pro osmáky a deváťáky. V každé kategorii jsme měli dvě želízka v ohni. Recitátoři musí mít připraveny dva texty, ale porota si do druhého kola vybírá pouze ty nejlepší. Velkým úspěchem je tedy skutečnost, že všichni chotovinští zástupci se ve své kategorii probojovali mezi pět nejlepších do druhého kola.

Konkurence byla opravdu vysoká a my sami jsme se zatajeným dechem a velkým obdivem naslouchali některým svým soupeřům. Je velkou škodou, že ne všichni všem přáli úspěch, chyběla i povzbudivá slova poroty před jednotlivými koly. Přesto však můžeme hrdě prohlásit: "Přijeli jsme, viděli jsme a zvítězili jsme!" Ve III. kategorii podal vynikající výkon Václav Pražák. Anežka Krejčová nenašla v této kategori přemožitele a obsadila 1. místo! IV. kategorie bývá mnohem těžší, texty jsou delší a interpretačně mnohem náročnější. Mezi soutěžícími se díky své nezaměnitelné interpretaci neztratil Daniel Kováč. Dechberoucí výkon podal Václav Chalupský, který vybojoval 2. místo a bude nás zastupovat v krajském kole ve Strakonicích.

Nezapomeňme, že o den dříve soutěžili v Táboře naši nejmenší recitátoři, kde 1. místo získala Eliška Mendelová z druhé třídy.

Někteří nedovedou pochopit,  kolik úsilí, píle a osobní odvahy musí soutěžící vynaložit, kolik týdnů příprav a nekonečného opakování textů musí absolvovat. Číst básně by měl každý, říkat si básničky  pro radost může také kdokoli, ale recitovat básně mohou jen ti, kteří umí text prožít a svým projevem předají myšlenku, kvůli které autor text napsal. Chotovinští recitátoři opět potvrdili, že v tomto oboru patří mezi špičku! Děkujeme!


Pod vlivem múz

 

Eliška a Petr