škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Ať už si myslíš, že to dokážeš, nebo že to nezvládneš, pokaždé máš pravdu. (Henry Ford)

Dopis Ježíškovi

Neboj se Ježíšku! Jsi pořád náš a máme Tě rádi.

Milý Ježíšku,

tímto dopisem Tě chci pozdravit, poděkovat Ti a zároveň trochu sdělit svou lítost. Doufám, že tam, kde jsi teď, se máš dobře a čerpáš síly pro Štědrý den, abys stihl všem tvorům splnit jejich přání. Myslím, že každý se těší na Vánoce alespoň někde v koutku duše. Patří k nim sice spousta starostí, ale po celoročním shonu by si měli všichni dát pauzu, radovat se ze života a zkusit hodit všechny starosti za hlavu.

Náš Ježíšek

Je škoda, že lidi od sebe očekávají stále majestátnější a dražší dárky. Mně stačí jakýkoliv dárek, z kterého cítím, že je mi věnován s láskou. I malinkým dárkem lze vyjádřit, že mi na někom záleží. Pro dostání drahé elektroniky a spousty jiných dárků začaly být Vánoce využívány. Vliv na to mají zejména velké obchodní domy, které se snaží z Vánoc vytěžit co nejvíce peněz, protože vědí, že lidé omámení nostalgií z Vánoc budou chtít své nejbližší maximálně potěšit.

Je mi líto Tebe, protože ze všech stran na nás vlnou komerce útočí Santa Clausové, elfové a sobi. Český Ježíšek byl odsunut kamsi do pomyslného roku a většina lidí si pod slovem Ježíšek představí muže s bílými vlasy a vousy, červeným úborem a velkým břichem. Zejména malé děti v tom musí mít nepořádek. Je to všude kolem nás. Do mnoha oken domů lezou a v obchodech stojí Santové, zpívající celý den jednu a tu samou melodii.

Já Ti však chci i poděkovat, že se o Vánocích sejde celá naše rodina a prožíváme tyto svátky společně. Každý z nás si na ně najde čas. Co však dokáže každému zkazit svátky, jsou hádky a zejména o Štědrém dnu. To se lidé často pohádají v obchodech nebo i při usazování stromečku do stojanu. Chápu, že jsou třeba vynervovaní, ale alespoň tento den v roce by měli hlouposti hodit za hlavu a říct si, stalo se. Platí to pro všechny lidi. Nikdo by si neměl chtěně, ale ani nechtěně Vánoce znepříjemňovat.

O Vánocích bychom neměli zapomínat ani na ty, co s námi nemůžou být. Zesnulým bychom mohli navštívit hroby a přinést věnec. Zvířátkům do lesa donést nějaké jídlo. Scházet se s přáteli nebo jim alespoň zatelefonovat.

Hodně lidí má z Vánoc strach. Ihned se jim vybaví lítání po obchodech, sháňka po stromečku, kupování kapra, pečení cukroví a hlavně úklid. Chybou je, že ve většině rodin na tomto Vánoce stojí a padají. Nemyslím si, že je to nutnost. Je sice hezké, když máte všechny ty věci splněné, ale zbytečnou hlavu bych si z toho vážně nedělala. Důležitější jsou pro mě jiné věci. Především to, že se každý rok všichni do jednoho sejdeme.

Hezký zbytek odpočinku.

Loučí se Veronika.


Pomáhají Ježíškovi!