škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Jediný způsob, jak dělat dobře svoji práci, je milovat to, co děláš. (Steve Jobs)

Jak se lépe učit

Nový školní rok teprve začíná, ale už teď je ve třídách vidět, kdo se umí a chce učit. Ti ostatní, zatím neúspěšní si ze školní docházky dělají zbytečný problém. Základní školu musíme projít právě proto, abychom ochutnali ze všech základních oborů lidské činnosti a mohli hledat své talenty a schopnosti, abychom správně nasměrovali svůj pracovní život a sebeprezentaci.  Proces učení provází člověka celým životem. Závěrečným vysvědčením v deváté třídě učení zdaleka nekončí, i kdybyste se rozhodli pro učební obor jen proto, abyste se dalšímu učení vyhnuli a navždy se ho zbavili. Technologie se rychle mění a každý dobrý řemeslník se musí celý život učit víc než kdykoli dříve. Platí to dnes obecně pro každého člověka, který se chce zapojit do společnosti a být jí nějak prospěšný.
I špatné návyky lze odbourat. Čím dříve se naučíte efektivně učit, tím dříve budete moci zažívat i pocit z dobře vykonané práce. Pár dobrých rad najdete na každém kroku.

  • Vždy si jasně určete, čeho a proč chcete dosáhnout. Vidina dosažení konkrétního cíle je skvělou motivací.
  • Efektivní učení je o vyváženém přijímání i vydávání informací. Přijímejte z textů i nahrávek, představujte si, že naučené prezentujete, jako byste hráli roli experta ve filmu, vyslovujte nahlas klíčové části nebo malujte myšlenkové mapy se vztahy.
  • Buďte v klidu, vyhněte se dlouhému učení v jednom kuse a vytvořte si podmínky, ve kterých se budete cítit dobře – učení vám půjde mnohem lépe.
  • Čím více smyslů zapojíte, tím lépe.
  • Pokud věříte, že na učení nemáte buňky, vyhledejte expertní pomoc a zbavte se navždy škodlivých přesvědčení o tom, že učení je náročné nebo že nejste studijní typ.
lights news