škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Kéž by nám Pán Bůh všeliké to vlastenčení z huby do rukou vraziti ráčil! (Karel Havlíček Borovský)

Děti si vyzkoušely draní peří

Jako za dávných časů si mohli připadat účastníci zajímavé akce v chotovinské základní škole. V prostorách družiny si děti z I. i II. stupně mohly vyzkoušet, jak se kdysi dralo peří. Pozvání přijaly seniorky z blízkého i vzdálenějšího okolí, přinesly peří na draní, dobrou náladu, a dokonce dětem napekly i něco sladkého na zub.
Akce se konala ve čtvrtek 30. a v pátek 31. března. Husí peří darovala rodina Křemenova z Vrážné. Na stolech byly připraveny hrníčky s peřím a odraná peříčka bez pápěrky se házela do velké společné mísy. Dračky dětem vysvětlily, jak se peří dere, pomáhaly, povídaly a vyprávěly o této zajímavé tradici. Zkrátka atmosféra jako za starých časů.
Peří se dralo většinou mezi Vánocemi a Velikonocemi. Chalupy se střídaly a ženy za dlouhých večerů draly a draly. U toho se povídalo, zpívalo a vzpomínalo. Často chodili se ženami i muži, ti hráli karty a děti si v koutku nebo na peci hrály a hlavně poslouchaly, co si dospělí povídají. Peří se pak používalo hlavně do peřin a polštářů.
Školákům se akce moc líbila, naučili se něco nového a zajímavého. Také se povídalo a všichni si užili i spoustu legrace. Třeba když se dračky a děti vzájemně zkoušely z násobilky.   
 dracky 1 2023dracky 2 2023