škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Odjakživa jsem byl nepřítelem marného naříkání a kvílení, přesvědčen jsa, že jenom pilná práce a snažení kupředu pomůže. (Karel Havlíček Borovský)

Dravci a sovy

V úterý 11. dubna 2023 přijel žákům 2. stupně a školní družiny zpříjemnit odpoledne pan Michal Procházka ze sokolnické společnosti Teir. Aprílové počasí bylo od rána proměnlivé a nestálé. Naštěstí před jednou hodinou se umoudřilo a ukázky mohly začít. Povídání pana Procházky bylo od začátku poutavé a mělo spád. Přiblížil nám život sov a dravců, jejich úlohu v přírodě a hlavně mnoho zajímavostí. Dozvěděli jsme se, jak poštolka získala své jméno, kde mají sovy uši, kolik myší sní jedna soví rodinka za den, měsíc i rok nebo z jaké vzdálenosti vidí dravec myš.
A koho jsme měli možnost vidět? Kulíška nejmenšího, kterého jsme si mohli všichni pohladit a který si nás získal svojí roztomilostí. Nejeden z nás by si ho nejraději odnesl domů. Sovu pálenou jménem Štěpánek. Ten nás překvapil svým tichým letem a schopností otočit hlavu o 270 stupňů. U výra velkého se nám nechtělo věřit, že patří mezi nejběžnější sovy a jak dokonalé má maskování. Z dravců jsme viděli poštolku obecnou, káně a majestátního orla kamčatského. Úspěšnost lovce se u dravců pozná podle mohutnosti pařátů a orel kamčatský, jak jsme mohli vidět, jím stoprocentně je. Při jeho letové ukázce, kdy byl v naší nejtěsnější blízkosti, se nám chvílemi tajil dech.
Děkujeme panu Procházkovi za program, který byl nejen vzdělávací, ale především poutavý a zábavný. Přiblížil nám část z přírody, která je tak blízko nás, a přesto si jí málokdy všimneme.

Dravci 2023 1Dravci 2023 2Dravci 2023 3