škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Ať už si myslíš, že to dokážeš, nebo že to nezvládneš, pokaždé máš pravdu. (Henry Ford)

Adopce na dálku

Kampaň lidské podpory je mezinárodním projektem Humanistického hnutí. Lidé z Evropy a Afriky snaží vytvořit řetěz vzájemné pomoci, aby vyřešili problém uspokojení základních lidských potřeb v některých zemích Afriky. Činnost v rámci kampaně je zcela dobrovolná, nemá však humanitární charakter. Veškeré projekty jsou založené na principu solidarity, reciprocity a autoorganizace lidí v prostředí, ve kterém žijí. Kampaň lidské podpory

V úterý 27. února navštívila naši školu paní Jana Chalupská. Přišla se s námi podělit o své zkušenosti s projektem adopce dětí na dálku. Povídala nám o dobrých lidech, kteří si říkají humanisti (www.humanisti.cz). Jsou to dobrovolníci a chtějí pomáhat všem lidem, kteří to potřebují. Ti nejpotřebnější však žijí daleko za hranicemi naší vlasti. Povídání paní Chalupské bylo poutavé a strhující. Věděla, že není nad osobní zkušenost, a proto nám přinesla i tabule s fotografiemi a informacemi, které shromáždili a nafotili dobrovolníci, kteří se pravidelně vydávají na dalekou cestu, aby peníze, které shromáždí od dobrovolných dárců, zužitkovali co nejlépe. Nejvíc mne upoutala snaha humanistů naplňovat biblickou myšlenku, že zázrak v podobě humanitární pomoci může vyrvat lidi ze spárů smrti, ale jen jejich vlastní práce a přičinění může změnit i jejich život. Videa, která jsme díky dobrovolníkům mohli zhlédnout, nás na chvilku přenesla do Keni, která je i přes svou bídu krásná, veselá, plná zpěvu, tance a naděje. Keňa je totiž plná dětí. Na závěr si přečtěte ukázku z knihy Afrika očima dětí, kterou sestavila Lucie Tamášová ze slohových prací keňských dětí a doplnila je vysvětlujícími články o keňské realitě.

„Miluji Afriku! Miluji její lid!“ zpívá se v jedné známé keňské písničce. Lidé, kteří skutečně milují Afriku, k tomu mají spoustu důvodů. Obecně jsou Afričané navzdory své chudobě pohostinní, skromní, milující a uctiví. To vysvětluje, proč se sem mnoho cizinců hrne pravidelně jako déšť, jen aby si odpočinuli od života v moderní, rychlé a stresující společnosti. V rozvinutých zemích je každý bohatý, proto se nikdo nepotřebuje s nikým o nic dělit, každý má dost všeho. V Africe je to jiné.
Protože Afričané mají tak málo, mají se rádi a pečují jeden o druhého. Vyprávějí si příběhy, pohádky a vtipy. Máme na sebe čas, protože je to to jediné, co máme. Teď znáte důvod, proč všichni milujeme Afriku.

Chemeli Chumo, 13 let, Westlands Primary School, Nairoby

Adopce na dálku