škola, která se nestydí za to, že bývá nazývána vesnickou

Víte že...

Kéž by nám Pán Bůh všeliké to vlastenčení z huby do rukou vraziti ráčil! (Karel Havlíček Borovský)

Revoluce ve škole?

Ne, řízená změna! Od 1. 9. 2007 dochází v základním školství k velkým změnám. Až dosud bylo učivo ZŠ určováno „Osnovami“, které byly stejné a závazné pro všechny školy v ČR. Od 1. 9. bude každá škola vyučovat podle vlastního Školského vzdělávacího programu (dále ŠVP). Naše škola na svém ŠVP pracuje už 2 roky.

Co si máme představit pod názvem ŠVP?
Aby byly zachovány určité všeobecné podmínky základního vzdělávání, určilo Ministerstvo školství minimum toho, co se žáci musí naučit, a rozdělilo do třech období: 1.–3. ročník, 4.–5. ročník a 6.–9. ročník. Současné rozdělení výuky do klasických předmětů není pevně dáno, každá škola může své předměty nazvat sama a vytvořit je tak, že např. spojí přírodopis, fyziku a chemii a celek nazve „Člověk a příroda“. Stejně tak není pevně dána týdenní hodinová dotace, tj. kolik hodin např. českého jazyka týdně bude v 8. ročníku. Všechny změny povedou k tomu, že se ZŠ začnou odlišovat podle toho, na které předměty budou klást důraz, jakou hloubku učiva budou pokládat za základní a v kterých ročnících budou učivo probírat (např. v přírodopisu může být někde v 6. ročníku botanika, na jiné škole zoologie a jinde třeba geologie). Změny se dotknou i stylu výuky. Větší důraz bude kladen na žáky. Sami budou muset vyhledávat, objevovat údaje a vyvozovat závěry. Žáci budou více pracovat ve skupinách, diskutovat a obhajovat svůj názor.

Koho se budou změny týkat?
Z žáků naší školy se změny dotknou těch, kteří nyní chodí do 1.–5. ročníku vždy při přechodu do 6. ročníku, nově přijatí prvňáci už budou vyučováni podle nového ŠVP. Naši žáci v současném 6.–9. ročníku „dochodí“ školu podle současných „Osnov“. Tak zní nejmírnější možnost přechodu. (Ta nejtvrdší byla od 1. 9. 2006 pro všechny ročníky).

Příště konkrétní změny na naší škole.
Mgr. Petr Havlík


pamětníci